مشاهده طبیعت و زندگی گیاهان، همیشه برای بشر لذت بخش بوده است. اما در قرن حاضر، به دلیل کمبود فضا و نور کم منزل ما این امکان بسیار محدودتر شده است. به همین دلیل، بسیاری از افراد با خرید تراریوم که نمایان گر طبیعتی مینیاتوری است به این نیاز پاسخ داده اند!
تراریوم چیست،فضایی شیشه ای هستند که با فراهم کردن رطوبت نور و دمای مناسب می توانند شرایط رشد و نگهداری گیاهان را به نحو احسن ایجاد کنند. تراریوم ها در طرح ها و مدل های متعددی در بازار موجود هستند. و نگهداری از آنها سخت و وقت گیر نیست. به همین دلیل مورد استقبال بخش زیادی از افراد قرار گرفته است. با ما همراه باشید تا به جزئیاتی راجع به آن بپردازیم.
تراریوم چیست
نخستین سوال افراد راجع به تراریم این است که تراریوم چیست؟ و چه تفاوتی با گیاهان داخل گلدان دارد؟ تراریوم ها، در لغت به برش یا تکه ای از باغی کوچک یا باغ مینیاتوری اشاره دارند. در تراریوم ها این امکان وجود دارد که همانند طبیعت انواع مختلفی از گیاهان را کنار هم قرار داد و شکلی شماتیک از طبیعت را بوجود آورد.
البته به این شرط که شرایط مورد نیاز برای هر خانواده از گیاهان مشابه هم باشد. جنس این محفظه می تواند از شیشه یا پلاستیک باشد و همچنین می توان آن را بنا به نیاز گیاهان مناسب تراریوم سر بسته یا بدون سرپوش درست کرد. عموما گیاهانی که رشد کندی دارند، برای استفاده در تراریوم ها بسیار مناسب تر هستند.
سازوکار تراریوم چگونه است؟
سازوکار تراریوم ها نیز به این شکل است که خاک و گیاه بخار آب تولید شده را به بیرون ترشح می کنند؛ این بخار بر جدار شیشه ای تراریوم می نشیند. و در زمان مورد نیاز دوباره توسط گیاه جذب می شود. از طرفی شفافیت محفظه ی شیشه ای تراریوم موجب عبور نور خورشید و در نتیجه فتوسنتز گیاه شده تا انرژی مورد نیاز برای بقای گیاه تامین شود. حقیقتا دنیای پشت این شیشه های کوچک و گیاهان درون آن دیدگاه هر بیننده ای را به خود جذب خواهد کرد.
انواع تراریوم
تراریوم ها بر اساس شکل ظاهری و محفظه ای که از گیاه نگهداری می شود به دو دسته تقسیم می شوند:
انواع تراریوم براساس شکل ظاهری
در ادامه انواع تراریوم بر اساس شکل ظاهری را آورده ایم:
تراریوم جنگلی
این نوع از تراریوم ها تمثیل بسیار نزدیکی از مناطق جنگلی سرسبز و زیبا هستند؛ و در آن گیاهان چند ساله و انواعی از سرخس ها و خزه ها با منظره ای جنگل مانند و چشم نواز کنار هم قرار گرفته اند.
تراریوم جزیره ای
این نوع تراریوم مجموعه ای شرایط جنگلی و محیط ابی است. و به خوبی شرایط جزیره را به نمایش می گذارد.
تراریوم صحرایی
این نوع تراریوم نیز تمثیل دقیقی از مناطق صحرایی و کویری است و عموما از گیاهانی نظیر:
کاکتوس، ساکولنت و آگاو، گیاهان مقاوم به شرایط خشک و بیابانی که در آن استفاده می شود.
انواع تراریوم بر اساس محفظه ی نگهداری از گیاهان
انواع تراریوم براساس محفظه نگهداری را در ادامه آورده ایم:
تراریوم بسته
این نوع تراریوم ها توسط دربی از جنس چوب پنبه یا شیشه و چوب بسته شده اند و دارای گیاهانی هستند که نیازی به خروج هوا و بخار آب ندارند. همچنین به دمای معتدل و تا حدی گرم پیرامون خود علاقمند هستند. تراریوم های بسته، نیاز به مراقبت کمتری نسبت به تراریوم های باز دارند و در صورتی که کود دهی منظم و مناسب باشد و همچنین محیط شیشه را عاری از کپک ها نگه داریم، تا سالیان زیادی دوام خواهند داشت.
توصیه می شود هفته ای یک بار تراریوم های بسته را برای حدود یک ساعت باز نگه دارید. تا بخار های مازد روی شیشه خارج شوند.
تراریوم باز
این تراریوم ها به دلیل باز بودن محفظه ی فوقانی آنها نیازمند آبیاری بیشتری هستند. از طرفی باید در میزان آبیاری گیاه نیز دقت کرد و زمانی که خاک گیاه خشک شد به آن آب داد.
تاریخچه تراریوم
شاید برایتان جال باشد که بدانید تاریخچه تراریوم چیست؟ مراحل کشف تراریوم نیز بسیار جالب است. تاریخچه این نوع باغ های شیشه ای مینیاتوری به قرن 19 میلادی بازمی گردد. پزشکی به نام ناتانیل باگشاو که بسیار به دریانوردی و پرورش گیاهان علاقمند در لندن زندگی می کرد.
اما به دلیل آب و هوای آلوده و بارش باران های اسیدی این خطه گیاهان کاشته شده توسط او رشد نمی کردند. به همین دلیل به حشره شناسی روی آورد و زمانی که می خواست مراحل رشد کرم ابریشم را مورد بررسی قرار دهد؛ پیله کرم را با مقداری خاک برگ در شیشه ای در بسته قرار داد. و هر روز به بررسی آن پرداخت.
پس از مدتی مشاهده کرد که در انتهای شیشه سرخسی نیز سبز شده است بنابراین نتیجه گرفت که می توان با کم ترین هزینه و به سهولت گیاهان حساس به آب و هوا را در محفظه های شیشه ای تکثیر کرد و به مراقبت از آنها پرداخت.
مزیت های تراریوم چیست؟
تراریوم های جلوی بصری زیبایی به محیط می بخشند. از طرفی در ارتقای حس انرژی مثبت محیط و آرامش در پیرامون خود کمک کننده هستند. همچنین به افرادی که به گل و گیاهان علاقمند هستند ولی به دلیل محدودیت فضا امکان نگهداری از گیاهان را ندارند این امکان را فراهم می کنند که از گیاهان مختلف در محیط کار و منزل لذت ببرند.
نیازی به روش های نگهداری و مراقبتی دشواری ندارند. از تراریوم ها می توان به عنوان ابزار آموزشی به کودکان و افرادی که به زیست شناسی و گیاه شناسی علاقمند هستند، استفاده کرد. می توان ان را به افرادی که به گل و گیاه علاقمن هستند هدیه داد.
چه گیاهانی در ساخت تراریوم استفاده می شوند؟
در هنگام تهیه تراریوم ها از گیاهانی استفاده می شود که رشد کمتری دارند و زیباتر و مقاوم تر هستند. یعنی به نور کم محیط های آپارتمانی منازل عصر حاضر مقاومت زیادی نشان دهند.
در ادامه به معرفی چند گیاه مناسب ساخت تراریوم می پردازیم:
پتوس، عشقه، هیپوئستس، کاکتوسها، فیتونیا، گیاه پشم کوتاه، سدوم، آئونیوم، بونسای، انواع ساکولنت ها، سرخس، آلوئه، گلهای گوشتی، سانسوریا، بگونیا، برگ بیدی را می توان در تراریوم استفاده کرد.
ویژگی های مکان مناسب برای تراریوم
توصیه می شود مکانی را برای نگهداری از تراریوم های خود انتخاب کنید که از نور شدید خورشید در امان باشند. چرا که شیشه های تراریوم در برابر نور شدید مانند ذره بین موجب تمرکز انرژی شده و در طولانی مدت گیاه شما را می سوزانند.
کلام آخر
در این مطلب تلاش کردیمدر مورد این مطلب که تراریوم چیست و هچنین جزییاتی مهم راجع به تراریوم ها را در اختیار شما قرار دهیم. فروشگاه اینترنتی گلوریا با سالها تجربه در زمینه تولید انواع گیاهان زینتی و آپارتمانی آماده ارائه خدمات به مشتریان عزیز است.
خانه گل گلوریا
سوالات متداول
تراریوم چیست؟
تراریوم محیط بستهای برای نگهداری و رشد گیاهان است که معمولاً در ظروف شیشهای کوچک ساخته میشود.
انواع تراریوم چیست؟
انواع تراریوم شامل تراریومهای باز و بسته، تراریومهای آبی و خشکی، و تراریومهای گیاهی میشود.