در این مقاله قصد داریم چگونگی نگهداری زاموفیلیا که یکی از آسان ترین و کم دردسر ترین گیاهان است را به شما توضیح دهیم. زاموفیلیا یکی از انواع گیاه آپارتمانی فوق العاده قدرتمند شناخته شده است و از نظر آبیاری و نیاز به نور کاملا قانع میباشد و نگهداری بسیار ساده و آسان نیز دارد. در ادامه مشخصات بیشتری از این گیاه را برایتان ارائه میدهیم تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
مشخصات گیاه زاموفیلیا
گیاه زاموفیلیا نام علمی Zamioculcas zamiifolia دارد. این گیاه در زبان انگلیسی با نامهای دیگری نیز مانند ZZ plant, Zanzibar gem, eternity plant شناخته شده است. در زبان فارسی برای این گیاه نام های نخل اروید، گیاه جاودانگی، گیاه همیشگی، گیاه پولادی (فولادی) انتخاب شده است.
چگونگی و شرایط نگهداری زاموفیلیا
زاموفیلیا گیاهی با برگهای کوچک از جمله گلهای آپارتمانی سایه دوست است که اگر شرایط مناسبی برای رشد آن فراهم شود برگهای پهن بزرگ و سبز رنگ پیدا میکند. البته رشد زاموفیلیا کمی کند است. شاید از آنچه فکر میکنید نیز کندتر رشد میکند.
اگر شما در نگهداری گل و گیاه تجربه زیادی ندارید یا مبتدی هستید یا به اصطلاح گل به دست شما نمیافتد خرید یک زاموفیلیا میتواند تجربهای دل انگیز و هیجان انگیزی را از پرورش گیاهان برایتان فراهم کند. زیرا این گیاه کاملا کم هزینه و کم دردسر است و نگهداری زاموفیلیا راحت است. اگر حداقلهای نور و آبیاری درست را برای آن فراهم کنید دیگر خراب شدن یا از بین رفتن گیاه نخواهید داشت.
گیاه زاموفیلیا با توجه به اینکه که میتواند از ریشه خودش آب را جذب کند برای مدت زمان طولانی تر بدون آب زنده میماند. اگر برگ های گیاهتان زرد شد حتما علت زرد شدن برگ زاموفیلیا را بررسی کنید، تا گیاهتان را از دست ندهید.
دمای معمولی اتاق و رطوبت ۵۰ درصد بهترین فضای است که میتواند رشد گیاه را تامین کند. البته نکته بسیار مهم در نگهداری زاموفیلیا توجه به زهکشی مناسب خاک میباشد اگر زهکشی گلدان به خوبی انجام شده باشد رشد گیاه زاموفیلیا چند برابر میشود.
میزان نور گیاه زاموفیلیا
گل زاموفیلیا از جمله گیاهان مقاوم محسوب میشود که به نور کمی نیاز دارد برای اینکه به رشد مطلوبی برسد باید روشنایی و نور به صورت فیلتر شده و غیر مستقیم باید به گیاه تابیده شود.
شما باید گیاه زاموفیلیا را در محیطی قرار دهید که حداقل ۶ تا ۸ ساعت نور فیلتر شده و غیر مستقیم به گیاه میتابد.
اگر نور کافی برای گیاه فراهم نشود رشد کمی خواهد داشت و فقط زنده میماند. نور کم باعث میشود که ساقهها کاملاً باریک شده و فاصله بین برگها نیز افزایش یابد.
اگر نور متوسط و فیلتر شده به گیاه برسد گیاه به خوبی رشد کرده و برگهای پهن پیدا میکند. از سوی دیگر نور زیاد نیز باعث سوختگی برگها میشود.
اگر گیاه زاموفیلیا را در بالکن قرار میدهید باید برای آن سایه بان قرار دهید به خصوص در ظهر هیچگاه نباید نور مستقیم آفتاب به آن بتابد. اگر در داخل آپارتمان نور کافی وجود ندارد میتوانید از لامپهای فلورسنت یا لامپ رشد گیاهان استفاده کنید.
میزان آبیاری
زاموفیلیا گیاهی مقاوم است و تنها چیزی که میتواند این گیاه را از بین ببرد آبیاری زیاد می باشد. در آبیاری این گیاه باید دقت بسیار زیادی به خرج دهید. این گیاه در مقابل کمآبی مقاومت میکند اما در مقابل غرقاب شدن و آبیاری زیاد مقاومت از خودش نشان نمیدهد.
در ریشههای گیاه زاموفیلیا ریزوم هایی وجود دارد که آب را ذخیره میکند. اگر آبیاری بیش از اندازه صورت بگیرد ریشه و ساقه گیاه دچار پوسیدگی میشود. شما باید ابتدا اطمینان داشته باشید که خاک گلدان خشک شده است و سپس آن را تا عمق ۳ تا ۴ سانتیمتر امتحان کنید اگر خاک گلدان خشک بود آبیاری آن را انجام دهید.
مهمترین نکته در آبیاری جهت نگهداری زاموفیلیا این است که حتماً زه کشی به خوبی انجام شده باشد تا از جمع شدن آب در ته گلدان جلوگیری شود.
خاک و زمان نگهداری گیاه زاموفیلیا
بهترین خاکی که باید این گیاه در آن قرار بگیرد خاک خنثی تا اسیدی ۶ یا ۷ میباشد. بهترین زمان برای نگهداری گیاه زاموفیلیا فصل بهار است. اگر این گیاه شرایط رشد مناسبی داشته باشد لکههای آن به رنگ سفید و زرد قهوهای متمایل میشود.
برگ گیاه زاموفیلیا
برگ گیاه زاموفیلیا در برخی از موارد سبز رنگ و در برخی از موارد نیز سیاه رنگ میباشد به گونهای که تشخیص گیاه زاموفیلیا از یک گل مصنوعی سخت است. اگر گیاه زاموفیلیا گل دهد به گلهای آن اسپادیکس گفته میشود. مهمترین ویژگی که برای زاموفیلیا می توان نام برد این است که این گیاه کاملا مقاوم میباشد اما تا حدودی برای انسان و حیوانات سمی است.
آیا زاموفیلیا گیاهی سمی است؟
اگر قصد خرید گیاه آپارتمانی برای خانه محل کار یا حتی هدیه دادن هستید اولین نکتهای که در آن گیاه باید مورد توجه قرار بگیرد سمی بودن گیاه می باشد.
گیاه زاموفیلیا نیز از جمله گیاهان سمی محسوب میشود. البته در مقایسه با سایر گیاهان سمی خفیف است و به خاطر داشتن کریستالهای کلسیم اگزالات در قسمتهای مختلف مانند شیره در دسته گیاهان سمی به خصوص برای کودکان و حیوانات خانگی قرار میگیرد.
اگر تماس مستقیم دست با این قسمتها اتفاق بیفتد التهابات شدید پوستی به وجود میآید. به خصوص اگر پوست حساسی دارید هنگام جابجایی یا تکثیر گیاه زاموفیلیا از دستکش استفاده کنید. باید گیاه زاموفیلیا را در مکانی قرار دهید که حیوان خانگی یا کودکان با آن تماس نداشته باشد.
برگ زاموفیلیا را تمیز کنید
مهمترین نکتهای که در نگهداری گیاه زاموفیلیا باید مورد توجه قرار بگیرد تمیز کردن برگها میباشد. شما باید هر ماه یکبار برگهای زاموفیلیا را با یک دستمال مرطوب تمیز کنید. در صورت تمیز کردن، گیاه زاموفیلیا عمل فتوسنتز را به خوبی انجام میدهد.
این گیاه در مقایسه با سایر گیاهان روش فتوسنتز مختلفی دارد و همچون کاکتوس کار میکند. گیاه زاموفیلیا دارای برگهای پهن است هر چند موقع خریدن شاید این گیاه برگهای نازک و کوچکی داشته باشد اما اگر شرایط رشد مناسبی برایش فراهم شود برگهای آن بزرگ شده و پهن میشوند برگها به شدت مستعد نشستن گرد و غبار هستند توصیه میکنیم که هیچگاه از مواد شیمیایی و براق کننده برای پاک کردن برگها استفاده نکنید زیرا این مواد باعث بسته شدن منافذ میشود و اکسیژن گیاه تامین نمیشود.
زاموفیلیا نماد چه چیزی میباشد؟
از نظر فنگ شویی زاموفیلیا نماد فداکاری، پایداری، رشد و تعادل است. این گیاه در هر جایی از خانه که قرار بگیرد به خوبی میتواند زیبایی آنجا را چند برابر کند. در برخی از فرهنگها گیاه زاموفیلیا به عنوان گیاه ثروت نیز شناخته شده است. در زیر عکس گل زاموفیلیا را می توانید ببینید.
فواید زاموفیلیا
یکی از فواید بسیار مهم برای این گیاه تصفیه کردن هوا میباشد. زاموفیلیا به راحتی میتواند سمومی مانند بنزین یا حتی مواد شیمیایی را از بین برده و هوای مناسبی را برای استنشاق فراهم کند.
شما میتوانید از گیاه زاموفیلیا برای اتاق خواب استفاده کنید و خواب بسیار آرامش بخشی را برای خودتان فراهم کنید. این گیاه در فنگ شویی انرژی بسیار مثبت را در محیط منتشر میکند. همچنین آرام کردن ذهن و مصارف دارویی از جمله فواید گیاه زاموفیلیا می باشد.
تکثیر زاموفیلیا
روش های تکثیر برای نگهداری زاموفیلیا و رشد سریع گیاه زاموفیلیا به صورت مختصر در ادامه آورده شده است:
- تکثیر از طریق بذر: زاموفیلیا بذرهای کوچک و سبک تولید می کند که معمولاً توسط باد پراکنده می شوند. بذرها را می توان در محیط گرم و مرطوب کاشت. پس از جوانه زدن، گیاهان جوان را می توان به گلدان یا زمین کاشت. تکثیر از طریق بذر به حفظ تنوع ژنتیکی کمک می کند.
- تکثیر از طریق قلمه: قلمه های ساقه یا ریشه را می توان از گیاهان بالغ تهیه کرد و در محیط مرطوب کاشت. قلمه ها سریع ریشه دار می شوند و گیاهان جدیدی را ایجاد می کنند. این روش تکثیر سریع تر از طریق بذر است و ویژگی های ظاهری والدین را حفظ می کند.
- کشت بافت: در برخی مواقع، تکنیک کشت بافت را نیز برای تکثیر زاموفیلیا به کار می برند. در این روش، قطعات کوچکی از بافت گیاه را در محیط کشت مناسب قرار می دهند تا گیاهان جدید را ایجاد کنند. کشت بافت به تولید انبوه گیاهان کمک می کند.
نتیجه گیری
گیاه زاموفیلیا به دلیل تحمل بالا در برابر شرایط نامناسب محیطی، گزینهای عالی برای افراد مبتدی و کسانی که زمان کمی برای رسیدگی به گیاهان دارند، می باشد.برای نگهداری زاموفیلیا نور غیر مستقیم نیاز است و در نور کم به خوبی رشد میکند. همچنین، این گیاه مقاومت بالایی در برابر کمآبی دارد و تنها زمانی نیاز به آبیاری دارد که خاک آن کاملاً خشک شده باشد.
در مجموع، زاموفیلیا گیاهی زیبا و مقاوم است که با کمترین توجه و مراقبت میتواند سالها در فضای داخلی خانه یا دفتر کار شما به خوبی رشد کند و زیبایی و طراوت خاصی به محیط مد نظر شما ببخشد. این گیاه به دلیل ویژگیهای منحصر به فردش، به یکی از محبوبترین گیاهان آپارتمانی تبدیل شده است.
خانه گل گلوریا
سوالات متداول
آیا نگهداری زاموفیلیا به دقت زیادی احتیاج دارد؟
زاموفیلیا به دلیل نیاز به شرایط خاص محیطی، مراقبت دقیق و حساسیت به آفات، نگهداری نسبتا سختی دارد اما برای عاشقان گیاهان خاص، چالشی جذاب است.
در نگهداری زاموفیلیا علت زرد شدن برگ هایش چیست؟
زرد شدن برگ های زاموفیلیا معمولاً به دلیل مشکلاتی مانند آبیاری بیش از حد، نور ناکافی، کمبود مواد مغذی یا آفات است که نیاز به تطبیق شرایط محیطی دارد.